18 Oct 2021

Обиљежен Свјетски дан хране 16.10.2021.

 

„Безбјдна храна данас за здравије сутра“ мото је овогодишњег обиљежавања Свјетског дана хране. Ученици ЈУ Угоститељске и трговинске школе Добој у сарадњи са Туристичком организацијом Града Добој већ неколико година обиљежавају овај дан.

Овогодишња манифестација одржана је уз поштовање прописаних епидемиолошких мјера.

Уз подршку својих професора и Туристичке организације Града Добој ,ученици наше школе су се потрудили да подијеле своја знања из области производње, конзумирања и чувања хране. На ову тему су припремили  занимљиву презентацију и квиз. Посјетиоци су могли измјерити своје килограме и висину те израчунати индекс тјелесне масе а затим и сложити Пирамиду исхране. Свакако, најзанимљивији су били  Здрави залогаји: мафини од мркве, колачићи од брусница,ражњићи од пилетине, слане куглице, здрави доручак – сви припремљени од здравих намирница.

Свјетска организација за храну и пољопривреду од свог оснивања је велики  покретач низа активности чији је циљ да до 2030.године  оконча   дугогодишњи проблем глади у свијету  и спријечи потхрањености у свим њеним облицима.Изазови и компликације су порасли са пандемијом ЦОВИД-19 а  трошкови прозводње  и проблеми доступности здраве исхране постали су већи. Оваквим манифестацијама и ми смо дио глобалне заједнице која жели да се озбиљније позабави  условима које ће нашу храну учинити безбједнијом те тако нашу будућност учинити здравијом и сигурнијом. Свако наше будуће дјеловање мора бити окренуто нашем  здрављу и здрављу наших потомака.Нека наша  прва активност буде усвајање здравих прехрамбених навика.