16 Oct 2020

Обиљежен Свјетски Дан хране

Поштујући мјере и препоруке ЈЗУ Института за јавно здравство РС и Министарства просвјете и културе РС, под покровитељством Града Добој, Градске развојне агенције, Туристичке организације Града Добој уз свесрдну подршку професора и ученика ЈУ Угоститељска и трговинска школa Добој низом активности обиљежен је Свјетски дан хране.

Борба против глади у свијету је основна идеја  Организације за храну и пољопривреду (FAO-Food and Agriculture Organization). Oве године своје  активности  је усмјерила на области узгоја, доступности и квалитета хране.

У складу с тим,  мото овогодишњег обиљежавања Дана хране у Добоју је „Узгајај, припремај и једи здраво “.

На изложбеном платоу испред средњошколског центра, своје мјесто заузео је и штанд Туристичке организације Града Добој  која је  овом приликом промовисала туристичке понуду нашег града наглашавајући значај наше разноврсне и чисте околине као  предуслов узгоју здраве хране.

ЈУ Угоститељска и трговинска школа већ дуги низ година примјењује програме едукације из области припремања, конзумирања и чувања здраве хране. Тако да су у претходним данима ученици и професори  у оквиру практичне наставе  свој већ постојећи „Здрави мени “ обогатили новим рецептима а крајње производе понудили на  манифестацији. На изложбеним столовима нашле су се: переце са сјеменкама од лана, ражњићи од пилетине, сира и паприке, мафини од  јабуке и мркве, слани мафини од кукурузног брашна и сусама, коцке од рогача и малина, залогаји од брусница.  Свакако прегршт здравих оброка на једном мјесту. Едукацијским играма о храњивим материјама и правилној исхрани сви присутни могли су да провјере своје знање о познавању хране.

Манифестацију су увеличали  ученици завршних разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ и ОШ „Вук Стефановић Караџић“ , ученици и професори средњих школа града Добоја, Милош Букејловић пресједник Скупштине Града Добој,  Александар Гогановић директор градске Развојне агенције Добој.

Организатори и учесници још једном поручују да исправно узгајамо,  правилно припремамо и рационално једемо здраву храну .

Добој, 15.10.2020. године