28 Sep 2021

Посјета dr Alice Pietsch нашој школи

Посјета аустријске професорице др Алис Пич

 

Радна посјета аустријске професорице Алис Пич обиљежила је седмицу од 13. до 17.септембра 2021.године. Захваљујући партнерској сарадњи наше школе са Министарством за образовање Републике Аустрије, које је нашу школу, једину из Републике Српске, изабрало у Аустријску мрежу школa (Аustria – Schulnetzwerk), наша школа је угостила професорицу докторицу Алис Пич, иначе професора основне школе, Католичке гимназије и Педагошке академије у Грацу. У оквиру ове радне посјете професорица Пич је присуствовала на часовима Њемачког језика, Хемије, Биологије и Практичне наставе за кулинарске техничаре. Упознала се са наставним и ненаставним кадром, техничким могућностима школе, начином организовања и одвијања наставног процеса. Школској библиотеци поклонила је неколико стручних књига из Њемачког језика. На радним састанцима и дружењима размијењена су искуства са аустријском професорицом о актуелним питањима у образовању и васпитању младих људи. Ученике и професоре ЈУ Угоститељска и трговинска школа професорица Пич почастила је аустријским слаткишем (Kaiserschmarrns – у слободном преводу Царски дробљенац) спремљеним заједничким снагама у школском ресторану Угоститељске и трговинске школе.

 

Своју радну посјету употпунила је стручним предавањем на тему : “Sprachbewusster Unterricht“ o новом методичком приступу, језички сензибилне наставе не само матерњег језика, него и примјени погодних језичких садржаја и стручних термина у свим наставним предметима. Метода је иначе релативно нова и у самој Аустрији, па је то код наших професора изазавало додатно интересовање и коментаре. Професори, педагог и психолог својим питањима и сугестијама су активно учествовали у предавањима. Изузетно нам је задовољство што је професорица Алис Пич присуствовала и првој прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе те се упознала с једним дијелом наше историје и традиције. У име Градске Управе Града Добој ријечи добродошлице и поклоне уручила је Начелница Одјељења за привредне и друштвене дјелатности Сандра Татић која је посјетила нашу школу и присуствовала сједници Наставничкгм вијећа kоја је осим радног карактера представљала и једну врсту колективне добродошлице уваженој гошћи. Посјетом нашој школи аустријска професорица указала нам је велику част. Посљедњег дана боравка наша гошћа је у пратњи неколико професора посјетила и тврђаву Градина, једно од најпознатијих обиљежја града Добој.

За професоре и ученике наше школе ово је још једно професионално искуство, једно ново пријатељство али и показатељ да се међународна сарадња мора гајити како би наш образовни систем ишао у корак са савременим образовним системима.