14 Apr 2020

Страх и нада у вријеме пандемије

Ова година ће сигурно бити упамћена по пандемији коронавируса COVID-19. Пандемија се брзо ширила свијетом, а са њом и страх и паника грађанства.

Једино што смо могли урадите јесте придржавати се упутстава надлежних инстутуција и тако помоћи првенствено себи, па и свима око нас. Нема тог проблема за који не постоји рјешење, зато треба да останемо смирени, прибрани и рационални. По први пут за себе и друге можемо урадити много САМО тиме што ћемо остати код куће и на тај начин показати да смо дисциплиновани грађани. Страх је присутан код сваког човјека, свима се иста питања мотају по глави, до када, колико још, да ли ћу ускоро моћи у продавницу без маске и рукавица. Медији су окупирали наше мисли са бројкама од којих нам се врти у глави. Досадило је, разумијем, али извуцимо оптимистичну поуку из ове ситуације. Сигурно ћемо послије пандемије више цијенити ону своју пријашњу свакодневицу која је некада знала бити и монотона. Радоваћемо се малим стварима које нам много значе- шетњи, слободи, кафи са пријатељима, обичном дану проведеном у школи.

Будимо истрајни, све дође и прође, надајмо се да ће и ово проћи и да ће нам се вратити добра стара времена.

Стефан П. II-5

 

Пандемија коронавируса хара свијетом, из дана у дан све је више заражених. Људи широм свијета су обузети паником, јер се плаше за своје здравље.

Ситуација налик кошмару траје већ мјесецима, најгоре од свега је што умире велики број људи. То је оно што нас плаши. Својим неодговорним понашањем могли бисмо угрозити животе својих најстаријих чланова породице. Пробудимо савјест, водимо рачуна о хигијени више него што смо то чинили раније, можемо спасити животе својих најдражих. Много је оних који су се излијечили од овог вируса, што значи да не требамо ширити панику. Страх је негативан осјећај који човјек доживљава када види или очекује опасност, нама је у природи да осјећамо страх и често се с њим не можемо изборити. Француски писац Никола Буало рекао је: „Често због страха пред неким злом упадамо у још веће зло“. Страх нас не води добрим путем, мислимо на ведрије дане, уживајмо са породицом, читајмо књиге, разговарајмо са пријатељима, разбистримо свој ум!

Нада увијек остаје као круна свега, нада да ће отићи тмурни облици који су се надвили над свијетом и да ће сунце показати ведро и пространо небо.

Ајла М. II-5